Boeken

_mg_5842

Verhalen brengen mensen tot leven en mensen brengen verhalen tot leven. Zonder verhalen over het leven zijn we stuurloos. Verhalen geven richting, openen een blik op de wereld, kunnen ons inzicht geven in wie we zijn en waarvan we dromen. In mijn werk staat altijd het menselijk perspectief centraal waarin hoop, menselijkheid en verlangen belangrijke thema’s zijn. 

Onderstaand tref je een kort overzicht van de boeken die ik heb geschreven. Ook vind je een korte Bibliografie. Wil je meer weten over mij als schrijfster?  Kijk dan op de site beitske.nl.

Bibliografie

Het werk van Beitske Bouwman wordt uitgegeven door Uitgeverij Querido. Ze debuteerde in 2005 met haar roman Portrettensoep die genomineerd werd voor de Debutantenprijs der Brabantse Letteren. Haar tweede roman Kindengel (2007) beleefde drie herdrukken. De derde roman Noem het liefde (2010), won de Publieksprijs der Brabantse Letteren. Haar vierde roman Daan en Olivia, verscheen in de zomer van 2015. In mei 2017 verscheen haar eerste kinderboek ‘Een moeder vol stoplichten‘  bij Nino kinderboeken.

Haar werk wordt geprezen om de bijzondere stijl, de thematiek en de uitwerking daarvan. Een greep uit de reacties van de pers:

‘Een aanwinst voor de Nederlandse literatuur!’ De Recensent

‘Met krachtige beelden en in fraai taalgebruik zingt Bouwman haar onderwerpen los van het cliché.’ De Telegraaf

‘Een veelbelovende debutante!’ Elle

‘Vol diepere lagen en prachtige zinnen.’ Cleeft

‘Bouwman schrijft ‘puur’, het is de puurheid die haar kracht is’ LekkerLezen

Het werk van Beitske Bouwman is in iedere boekhandel verkrijgbaar of te bestellen bij www.bol.com.

Kort overzicht boeken:

Een moeder vol stoplichten

image001

Amelie is 9 jaar als haar moeder plotseling ziek wordt.  Ze weet zich geen raad met haar gevoelens. Soms is ze heel boos, dan weer heel verdrietig. En soms ook gewoon wel vrolijk, maar mag dat wel als je moeder zo ziek is? Ze heeft het idee dat niemand haar begrijpt. Behalve haar oude buurman. Hij lijkt wel te willen luisteren en geeft haar soms ook nog goede raad. Zo’n goede raad dat ze op zoek gaat naar een slimme dokter die haar moeder beter kan maken. Maar dat lukt natuurlijk niet. Wel schrijft de dokter haar een mooie brief en leert Amelie en vooral ook haar gezin hoe ze de ziekte een plek in hun leven kunnen geven.

Naar een idee van klinisch psycholoog en kinder- en jeugdpsychotherapeut Fiona Sie die zelf MS kreeg. De illustraties worden verzorgd door Karst-Janneke Rogaar, bekend van het kinderboekenweekgeschenk 2015 en onder meer van de boeken van Simon van der Geest en Frank Groothof.

 Daan en Olivia – een kleine geschiedenis van de moderne liefde

Q_Bouwmanjpg

De geliefden Daan Heraud en Olivia Coebergh zijn veertigers. Als accountant (hij) en chirurg (zij) hebben ze alles bereikt wat ze wilden, en toch voelen ze zich ongemakkelijk in hun leven.Het verhaal begint met hun breuk als Daan resoluut vertrekt. Hij rijdt weg en ook Olivia verlaat het huis. Maar hoe verder ze uit elkaar gaan, hoe meer tijd er is om na te denken en herinneringen te koesteren. Eisen ze beiden niet te veel van de ander?

In deze prachtige geschiedenis van de moderne liefde zet het onverwachte einde alles in een ander licht.

Moederliefde – een modern, moreel dilemma?

Magda Steenhuis, wetenschappelijk onderzoekster van het Zuidpool-ijs, grijpt haar kans en gaat mee op expeditie, al moet ze haar baby bij haar moeder achterlaten. De hele wereld valt over haar heen en beschuldigt Magda van slecht moederschap. Ook Nanne, haar beste vriendin, die zelf worstelt met haar ambities en het moederschap. Terwijl Magda zich acht maanden staande probeert te houden in de sneeuw, schrijft Nanne haar over het thuisfront. In hun mailwisseling dringt een al eeuwenoude vraag zich aan hen op: wat is een goede moeder eigenlijk en kun je daarnaast nog een ander leven hebben? Wanneer Magda de Zuidpool verlaat, is niets meer wat het ooit was.

Noem het liefde won de Publieksprijs der Brabantse  Letteren

KINDENGEL 

book2

Met grote blijdschap verwelkomen Sara en Mark hun eerstgeborene, Deidre. Maar Deidre wordt al snel ernstig ziek, en verwacht wordt dat ze jong een pijnlijke dood zal sterven. Om haar dat leed te besparen voelen de ouders zich gedwongen haar zelf om het leven te brengen.  Is dat moord of een liefdevolle daad? Met die vraag kampt Karen, de rechter die zich over de zaak moet uitspreken. Karen raakt geintrigeerd door de zwijgende Sara en Mark in de rechtzaal. Waarom toch weigeren ze te vertellen wat er met Deidre is gebeurd en waar het lichaam van hun kindje is gebleven?

Kindengel beleefde binnen enkele weken een derde druk en stond maandenlang in de Top 10 kast van de Rotterdamse Bibliotheek 

 

Portrettensoep

book

Een vrouw wordt door een emailwisseling met een onbekende man op het spoor gezet van haar verleden. Als jong meisje ging zij op zoek naar haar moeder, die ze nooit gekend heeft. Haar vader, een fanatiek jam-maker die haast meer oog had voor bramen dan voor haar gemis, wil of kan niets vertellen. Het enige wat hij doet is een portretje van haar moeder van een getekend lichaam voorzien. Met die tekening vertrekt ze naar de stad. Maar vindt ze wat ze zoekt? En zal ze de onbekende man ooit treffen?

 

Portrettensoep werd genomineerd voor de Debutantenprijs der Brabantse Letteren