Shinrin Yoku

_mg_5704

Shinrin Yoku betekent letterlijk vertaald: bos baden. Het is een Japanse manier van in het bos zijn die in Japan tot een populaire kunst is ontwikkeld. U wandelt niet door het bos, maar tracht samen met het bos te zijn. Ik heb mij bekwaamd in Shinrin Yoku en geef workshops en trainingen.

NIEUW:  IN HET NAJAAR VAN 2019 START EEN OPLEIDING TOT SHINRIN YOKU NATUUR GIDS. WIL JE MEER INFORMATIE? STUUR MIJ EEN MAIL OF KIJK ONDERAAN DEZE PAGINA! WIE ZICH NU INSCHRIJFT KRIJGT EEN KORTING VAN 50 EURO.

Wat doe je bij Shinrin Yoku?

U gaat het bos in onder begeleiding. Door eenvoudige meditatieve oefeningen ervaart u een hele andere verbinding met het bos om u heen. De bomen, de aarde, alle aanwezige natuur nodigt u uit om er letterlijk in te baden. U leert hoe u met al uw zintuigen contact kan maken met de aanwezige natuur. Deze manier van verbinden geeft energie, ontspant en verkwikt.

Waarom zou je Shinrin Yoku beoefenen?

Wie zich in de kunst van het bos baden bekwaamd ervaart een positief effect op de gezondheid. Stress vermindert en het immuunsysteem wordt versterkt zo blijkt uit onderzoek van de Japanse wetenschapper Yoshifumi Miyazaki (2018). In Japan wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar de effecten van Shinrin Yoku op de gezondheid en de resultaten zijn tot nog toe veelbelovend. Het lijkt alsof er een topje van de ijsberg is opgelicht en we steeds meer begrijpen welke invloed het bos op onze gezondheid heeft. Regelmatig een ‘bosbad’ nemen komt onze gezondheid ten goede.

Gaby Hutjes op Facebook over de Shinrin Yoku Workshop:

‘Wat een verrukkelijk begin van de dag: een bosbad in de regen op Het Nationale Park De Hoge Veluwe! Gehuld in regenpakken en -poncho’s volgden we bij schrijfster en meditatieleraar Beitske Bouwman de workshop shinrin yoku, ofwel Japans bosbaden. Het meest intrigerend vond ik het gebruiken van je zesde zintuig: ZIJN en leegte. Weldadig zo’n bad…’

Voor wie is Shinrin Yoku?

Shinrin Yoku is voor iedereen die zoekt naar rust en ontspanning in zichzelf, meer focus wil en creativiteit wil stimuleren. Ook voor bedrijven zijn Shinrin Yoku trainingen interessant omdat het een preventieve manier is om mensen te stimuleren te zorgen voor een gezonde levensstijl. Deelnemers geven aan meer focus te hebben, geïnspireerd te worden en spanning beter los te kunnen laten. In Japan zijn er veel bedrijven die Shinrin Yoku trainingen aan hun werknemers aanbieden.

In de media

Zowel de Gelderlanders als de NRC besteedde aandacht de workshops in Het Nationaal Park De Hoge Veluwe.

De Gelderlander: Baden in bos brengt rust en ontspanning

Shinrin Yoku Gelderlander

NRC: Vrij zijn is…Japans boswandelen

NRCSHINRINYOKU

 

Waar kan je terecht?

Ik geef Shinrin Yoku workshops en trainingen voor bedrijven en groepen. Daarnaast verzorg ik maandelijks een workshop in Het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Inschrijven kan op de site: hogeveluwe.nl

Data Shinrin Yoku 2019 in Het Nationaal Park De Hoge Veluwe
De workshops kennen steeds een andere invulling. Iedere workshop wordt afgestemd op het huidige seizoen. Het is dus ook mogelijk om er meerdere te volgen.  Inschrijven gaat via de site van het park.

Data vrijdagen 18-1, 15-2, 15-3, 26-4, 17-5, 21-6, 12-7, 23-8, 20-09  Tijd:10.30 – 12.00 uur
Data zondagen: 8-9, 6-10, 3-11, 1-12 Tijd: 11.00 – 12.30 uur
Locatie: start ingang Schaarsbergen Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Prijs: € 10,00 per volwassene (excl. entree Park)
Deelnemers: max 20
Start: Ingang Schaarsbergen
Inschrijven: www.hogeveluwe.nl

NB. Wandelschoenen zijn een must en bij slecht weer graag regenkleding meenemen. Er wordt niet lang gewandeld, hooguit 2-3 km.

 

NIEUW: ANAYA SHINRIN YOKU GIDS OPLEIDING 2019/ 2020

In september 2019 start de Anaya opleiding tot Shinrin Yoku Natuur Gids. In de opleiding tot Shinrin Yoku Gids leer je de basis principes van Shinrin Yoku en hoe je deze overbrengt op anderen.

Inhoud

De opleiding bestaat uit vijf zaterdagen waarin de kennis van het Shinrin Yoku gedachtegoed wordt overgedragen en individuele coaching (3 sessies van 1 uur).

De diverse technieken van Shinrin Yoku komen aan bod: de leer rondom de vijf zintuigen en de relatie met de natuur, natuurmeditatie technieken, kennis van de natuur, inzichten hoe je je verbindt met de natuur en hoe je dit overbrengt op anderen en je leert hoe je groepen begeleidt. Oefeningen en inzichten worden ook overgedragen door middel van een klein werkboek dat bij aanvang van de opleiding wordt uitgereikt.

De individuele coaching richt zich op jouw specifieke toegevoegde waarde als Shinrin Yoku Gids en hoe je die vorm kan geven in je eigen Shinrin Yoku wandelingen. Hiervoor schrijf je drie keer een korte reflectie op je ervaringen met Shinrin Yoku en de wijze waarop je er in de toekomst verder mee wil. Anaya kiest bewust voor deze individuele benadering omdat jij tenslotte degene bent die straks als gids met deelnemers de natuur in trekt!

Het is een jaaropleiding waardoor alle seizoenen aan bod komen. Tevens variëren de locaties waar de opleiding plaats vindt zodat je ontdekt en leert wat de uitwerking is van verschillende natuurlijke omgevingen op de wijze waarop je Shinrin Yoku vorm kan geven.

Natuurlijk ga je ook oefenen. Dat doen we eerst met elkaar. De groep is bewust klein (maximaal 8 deelnemers) om er zo zorg voor te dragen dat er ruimte en aandacht is voor de ontwikkeling van de deelnemers. Ook dien je tijdens de opleiding twee keer zelf een groep te begeleiden als onderdeel van het leerproces. In de individuele coaching bespreken we hoe dat is gedaan, wat je daar van hebt geleerd en hoe je jezelf verder kan ontwikkelen.

Na de opleiding ben je in staat groepen te begeleiden op je eigen unieke wijze en het Shinrin Yoku gedachtegoed over te dragen aan anderen. Na afloop en goed vervolg krijg je een Anaya Shinrin Yoku Natuur Gids certificaat.

Data

De opleiding start in september 2019, de vijf dagen vinden plaats op een zaterdag van 10.00 – 16.00 uur. De data zijn als volgt:  28 september, 14 december, 28 maart, 2 mei en 20 juni. De coaching vindt verspreid plaats tussen september en juni. Precieze data en tijdstip voor de coaching wordt in overleg vastgesteld.

Kosten

De kosten voor de opleiding zijn 995 euro (excl BTW). Dat is inclusief de 3 coaching sessies ter waarde van 270 euro. Thee en een kleine versnapering op de zaterdagen is inbegrepen. Je kunt je nu inschrijven voor deze opleiding! Wie zich inschrijft voor 1 juni 2019, krijgt 50 euro korting en betaalt dus 945 euro (excl BTW).

Voor wie?

De opleiding is interessant voor mensen die meer van de natuur willen weten en willen ervaren wat het wandelen in de natuur met hen doet, zelf Shinrin Yoku wandelingen willen geven of dit willen integreren in bijvoorbeeld hun natuurwandelingen of voor deelnemers die naast de workshops die ik geef meer verdieping zoeken in het Shinrin Yoku gedachtegoed. Voorkennis is niet vereist.

Informatie en inschrijven

Mocht je meer informatie willen stuur dan een mail of bel: 0628127143. Wil je je inschrijven? Stuur dan een mail waarin je meldt dat je graag deelneemt aan de Anaya Shinrin Yoku Gids Opleiding. Je ontvangt dan een bevestigings mail (zolang er natuurlijk plek is!) voor deelname.

Contact 

Heb je vragen, wil je meer weten over Shinrin Yoku of wil je een aanvraag doen voor een bedrijfstraining of met een groep komen: neem dan contact met mij op: 0628127143