We zijn vaak geneigd om met ons hoofd vooruit te leven, daarmee bedoel ik dat we met onze gedachten vaak gericht zijn op hetgeen nog komt, wat we nog allemaal moeten doen. Als we lopen zien we dit soms ook terug in de manier waarop we lopen. Het bovenlichaam lijkt iets naar voren te hellen en voor het lichaam geplaatst te worden.

Door ons bewust te worden van hoe we lopen, hoe we onze voeten op de grond zetten, worden we ons vaak ook bewust van de maalstroom van onze gedachten die meer bij de toekomst zijn dan in het hier en nu.

Probeer eens terwijl je onderweg bent naar je werk, naar de winkel of in je huis van de keuken naar de woonkamer loopt te vertragen, je voet bewust op de grond te zetten, je lichaam daarboven te voelen, in te ademen en bij de volgende stap uit te ademen, als het ware in jezelf te landen, niet met je gedachten vooruit te denderen, maar in het hier en nu aan te komen. Samen te vallen met wat is. Er ontstaat dan een ruimte in jezelf waar je gedachten even tot rust komen en je kan genieten van het moment zelf, een opkomende zon, een hap van je appel of een bloeiende bloem langs de kant van de weg.

Lukt het niet meteen dan kan je het steeds bij iedere voetstap opnieuw proberen. Iedere voetstap biedt je deze mogelijkheid tot verruiming in jezelf en ontspanning van je geest. Oefening baart kunst en op een gegeven moment zal je ontdekken hoe bewuste vertraging en aandacht voor het moment een weldaad is voor je lichaam en geest.

Strand-voeten

De weg van de voeten

De weg van de voeten is altijd daar waar zij zijn
De voeten zijn nooit al de hoek om of de straat overgestoken
Zij werpen geen enkele blik vooruit, zijn niet al in het volgende werelddeel
Geen verlangende blik achterom, zij stappen, lopen, dragen, rennen, dansen
De voeten klagen niet over de weg die zij gaan
De voeten dragen de mens op hun kleine afmeting, van wat zal het zijn nooit groter dan een stoeptegellengte?
Ze dragen ons verhaal, ons geluk, ons verdriet
Onze lach, onze haat, onze liefde, ons verlangen
Onze toekomst, ons verleden, ons heden
Onze dans, onze rust, onze geboorte, onze dood
Het zijn de voeten die lopen
Iedere stap weer, keer op keer
Heen en terug
Terug en weer heen
Tot zij ergens op een dag
Tot rust komen en
Vergroeien met de grond
Waar zij al die jaren op dansten
De vrijheid tegemoet
Tussen de hemel
En de aarde